Strony

czwartek, 31 sierpnia 2017

Placki z pomidorów - Tomatokeftedes

Placki pomidorowe, bezglutenowe


Pakuję się...nie wiem dokąd ;) Znaczy wiem...na urlop ;)
Jako że miejsce docelowe nieznane... gdzieś pomiędzy  Rijeką, a Salonikami to specjalnie dla Was coś ...Greckiego ;)
Takie wspomnienie z podróży poślubnej ;)

Składniki:


  • 500g pomidorów 
  • duża cebula
  • zioła - dużo ziół ;) u mnie: listki bazylii, (około 12;)),  rozmarynu (gałązka ok 10cm ;) ) i suszone oregano (łyżeczka czubata) 
  • sól 
  • mąka około 6 łyżek z łyżeczką proszku do pieczenia (u mnie owsiana)
  • tłuszcz do smażenia (u mnie masło klarowane)


Pomidory kroimy w kostkę dość drobną i przekładamy do miski. Cebulę w bardzo drobną kostkę i przekładamy do pomidorów. Dodajemy posiekane zioła i mąkę po łyżce, tak aby powstało nam lekkie, ale dość zwarte ciasto (jak dość rzadkie ciasto naleśnikowe)
Na rozgrzanej patelni smażymy placki i zjadamy, najlepiej z kleksem jogurtu gęstego ;)

Smacznego ;)


12 komentarzy:

  1. Robiłam kiedyś podobne. Są pyszne. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam takich placków :) Mniami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Błyskawicznie i prosto się robi, wiec zachęcam do wypróbowania 😊

      Usuń
  3. zdecydowanie wypróbuję, bo nie znałam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Absolutnie wypróbuj, mój mąż pomidorowy - uwielbia, ja niespecjalna fanka pomidorów...też uwielbiam pomidorowe placki ;)
      Daj znać czy posmakują 😙

      Usuń
  4. Łatwe i szybkie i teraz juz jestem pewna, że zrobię jutro na obiadek, bo jeszcze mam swoje pomidorki, choc już troche mi chorują. Dziękuję ślicznie za przepis i inspirację, bo jakoś nie miałam pomysłu na drugie danie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteście ♥